facebook


Που βρισκόμαστε

Location map


GR - BIO - 12

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

 

τι νέο..

Είστε εδώ

Αρχική » Τα είδη μας

Shiitake (Lentinula Edodes)

Το Shiitake (Lentinula Edodes) είναι ένα εδώδιμο μανιτάρι που καλλιεργείται εδώ και αιώνες στην Ασία και τα τελευταία χρόνια σε όλον τον κόσμο . Η εξαιρετική και πικάντικη γεύση του σε συνδυασμό με τις θεραπευτικές ιδιότητές του το έχουν αναδείξει ως το δεύτερο σε παραγωγή μανιτάρι παγκοσμίως.Στην Ελλάδα μέχρι πρότινος δεν ήταν ευρέως γνωστό αλλά πλέον υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον.
Το Κέντρο Παραγωγής Σπάνιων Μανιταριών είναι η πρώτη Ελληνική μονάδα που παράγει Σιτάκε με αποκλειστικά δικό της
υπόστρωμα.

Ιστορία-Καλλιέργεια
Η λέξη shiitake (σιτάκε) είναι παράγωγο των Ιαπωνικών λέξεων shii και take, όπου shii το δέντρο της αειθαλούς οξιάς (Castanopsis cuspidata) και take το μανιτάρι. Οπότε shiitake είναι το μανιτάρι που αναπτύσσεται στο δέντρο shii. Οι πρώτες καταγραφές συλλογής του ξεκινούν τo 199 μ.χ. Απο εκείνη την εποχή το shiitake ήταν περιζήτητο.
Η πρώτη προσπάθεια καλλιέργειας του shiitake ξεκίνησε πριν περίπου χίλια χρόνια στην Κίνα. Η επανάσταση στην καλλιέργειά του πραγματοποιήθηκε το 1904 όταν ο Ιάπωνας ερευνητής Dr. Shozaburo Mimura δημοσίευσε τις πρώτες μελέτες του για τον εμβολιασμό κορμών δέντρων με μυκήλιο. Με την εφαρμογή αυτής της καινοτόμου μεθόδου η πρώτη καρποφορία των εμβολιασμένων κορμών επιτυγχάνονταν μετά από 6 με 18 μήνες ενώ οι καρποφορίες συνεχίζονταν για αρκετά χρόνια.
Σήμερα η καλλιέργεια του shiitake έχει μαζικοποιηθεί και χρησιμοποιούνται υπολείμματα δασικών εργασιών όπως πριονίδια, ροκανίδια που αποστειρώνονται με ατμό, εμβολιάζονται με τον μύκητα και καρποφορούν ύστερα από 4 μήνες. Με αυτόν τον τρόπο επιπρόσθετα ανακυκλώνονται και μετατρέπονται σε βιοενεργό τρόφιμο υλικά που αλλιώς θα επιβάρυναν το περιβάλλον.

Διατροφική αξία
Αποτελεί πλούσια πηγή πρωτεϊνών, διαιτητικών ινών, βιταμινών Β12 , Β2, C, D (ειδικά τα αποξηραμένα) και E. Επιπλέον είναι πλούσιο σε φωσφόρο, χαλκό, ψευδάργυρο, σελήνιο και σε άλλα ιχνοστοιχεία. Επίσης περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, και είναι χαμηλό σε λιπαρά